Gólyát láttak a Jászságban, él és virul

Megosztás

Gólyát láttak Jászberény és Jászárokszállás között, a Sasközpont közelében, értesült szerkesztőségünk. A hír igaz, nem káprázat!

Manapság az éghajlatváltozás miatt sok furcsaságot láthat az ember, többek között azt is, hogy térségünkben nem havazik ilyenkor, hanem szakadatlanul esik az eső.

Az enyhébb időjárásnak az is a következménye, hogy számos gólya nem költözik el. Így tett két gólya is Jászberény környékén.

Mint azt megtudtuk egy bejegyzésből, gólyát láttak Jászberény és Jászárokszállás között, a Sasközpont közelében. A közlést megosztó szerint:

“2023. december 12. Igen! Gólya! Ma fotóztam!!! Kb. másfél hete is láttam, de akkor azt gondoltam, hogy a szemem káprázik az alkonyatban a kocsi szélvédőjèn átnézve….”

De nem, a hír igaz, gólya telel a Jászságban. Mint azt a Sasközpontban megtudtuk, nyár végén több, náluk gondozott gólyát is elengedtek, de közülük kettő nem ment el. Mégpedig azért, mert kiváló pockos év a 2023-as. Mint ismert, pocokinvázió dúlt az Alföldön, a száraz időjárás miatt rég nem látott mértékben szaporodtak el a rágcsálók, amiket nem vetnek meg a gólyák sem.

Azt is megtudtuk a Sasközpontban, hogy a két gólya közül egyet valószínűleg áramütés ért, mert eltört mindkét lába, és a balesetet a madár nem élte túl. Ám az egy gólya, amelyet most is látni, él és virul.

Megkérdeztük azt is, mi lesz, ha metsző hideg süvít végig a területen és a gólya már nem bírja tovább? A Sasközpontban azt a választ kaptuk, hogy előfordulhat, hogy “bekéretkezik” hozzájuk a gólya, akit természetesen szívesen látnak. De addig, amíg nem történik ez meg, addig fészkében él a gólya.

Szurkoljunk neki, hogy túlélje a telet!

Fotó: olvasónk

Kapcsolódó cikkek